Hoe maak je een goede whiteboard animatie?

Phil en flo whiteboard animatie

Whiteboard animaties bieden een pakkende en efficiënte manier om een schat aan informatie over te dragen en mensen tot actie aan te sporen. Maar wat maakt een whiteboard animatie uitstekend en hoe creëer je er een? Dat lees je in deze blog.

Whiteboard animaties ontwarren

Een whiteboard animatie is een dynamische combinatie van tekst, illustraties, en andere visuele elementen, allemaal geschetst of geschreven op een whiteboard. Dit wordt begeleid door een voice-over die een narratief vertelt of een verklaring geeft. Whiteboard animaties zijn vaak uitleganimaties maar niet uitsluitend. Ze bieden een eenvoudige, maar effectieve manier om ideeën tot leven te brengen.

De meerwaarde van whiteboard animaties

Whiteboard animaties zijn niet voor alle situaties de optimale keuze, maar ze hebben bewezen waardevol te zijn in vele contexten.

De voordelen van whiteboard animaties

• Uitstekend als ondersteuning bij een presentatie
• Een geweldige manier om grote hoeveelheden informatie op een aantrekkelijke manier te verspreiden
• Maakt complexe of droge informatie toegankelijker en boeiender
• Relatief kosteneffectief om te produceren
• Het format houdt de aandacht van de kijker vast
• Whiteboard animaties zijn breed toepasbaar: Bijna elk bedrijf kan er baat bij hebben

Tips voor het maken van whiteboard animaties

Sommige elementen mogen niet ontbreken in elke animatie:

De grondbeginselen

Ongeacht het type animatie, zijn er enkele universele principes: zorg voor duidelijke doelstellingen en een heldere boodschap. Laat de animatie (qua toon en stijl) consistent zijn met je andere bedrijfscommunicatie en professioneel in elkaar zitten. Gebruik Calls To Action (CTA) om je kijker te inspireren om actie te ondernemen.

Een uniek verhaal

Sinds whiteboard animaties rond 2010 populair werden, hebben veel bedrijven er één gemaakt, wat resulteerde in een overvloed aan generieke en ongeïnspireerde animaties. Het belangrijkste, voordat je een animatie maakt, is een uniek script. Zonder een boeiend verhaal is je animatie gedoemd om onopgemerkt te blijven.

De functie van de hand

De hand die je ziet in whiteboard animaties is meer dan een leuke gimmick. Het helpt om de aandacht van de kijker te richten en vast te houden, waardoor de uitleg effectiever is. Maar het kan ook een afleiding zijn, vooral als de informatie technisch of ingewikkeld is. Ook kan de hand een persoonlijke, informele toon suggereren, dus als dat niet past bij de boodschap, kun je hem beter weglaten.

De achtergrond

De witte achtergrond heeft een functie. Het accentueert de informatie en zorgt ervoor dat eventueel gebruikte kleuren eruit springen. Maar het hoeft niet per se wit te zijn, een zwart of donkergroen schoolbord kan ook. Of het effect van een doorzichtig glas, waarop aan de achterkant wordt geschreven of getekend.

De animaties

Vloeiende overgangen tussen animaties zijn essentieel voor uitleganimaties of infographics. Dit geeft het verhaal dynamiek en zorgt voor samenhang. Het maakt het aangenaam om naar te kijken en het voert de kijker mee naar het eindpunt, de CTA.

Creatieve illustraties

Je whiteboard animatie onderscheidt zich door het gebruik van creatieve illustraties. Zorg voor unieke, op maat gemaakte illustraties. Je bedrijf en je verhaal zijn uniek, dus de illustraties moeten dat ook zijn. Vermijd stockillustraties.

Niet té creatief

Het sterke punt van whiteboard animaties is hun eenvoud. Ze bestaan uit een achtergrond waarop illustraties of teksten worden geanimeerd. Behoud deze eenvoud en richt je creativiteit op het verhaal en de illustraties in plaats van te proberen het wiel opnieuw uit te vinden.

Het proces van het maken van een whiteboard animatie

Phil & Flo begint altijd met een intake, gevolgd door een creatieve sessie. Dit is de kick-off van het project waarin we samen de doelstellingen en de kernboodschap voor de animatie vaststellen.

Met de inzichten uit deze sessie gaat ons creatieve team aan de slag met het script en het storyboard, die de basis vormen voor de uiteindelijke animatie. Vervolgens creëren onze animators de animatie in onze studio. Na de animatie voegen we muziek en de juiste voice-over toe voor de finishing touch. Je gloednieuwe animatie is klaar om met de wereld te delen. En dan begint het echte werk pas.

Neem contact op met één van onze experts om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Het belang van goede voice-over

Een goede voice-over kan je whiteboard animatie maken of breken. Het draagt bij aan de algehele toon van de animatie, en een uitstekende voice-over kan de informatie overtuigender en gedenkwaardiger maken. Kies een stem die past bij de persoonlijkheid van je merk en de boodschap die je wilt overbrengen.

De kracht van muziek

Muziek kan de sfeer en emotie van je whiteboard animatie versterken. Het kan een gevoel van opwinding, nieuwsgierigheid of urgentie creëren, afhankelijk van het doel van je animatie. De juiste muziek kan je animatie naar een hoger niveau tillen en ervoor zorgen dat je boodschap blijft hangen bij je publiek.

De impact van een call-to-action

Een sterke call-to-action (CTA) is cruciaal voor het succes van je whiteboard animatie. Het motiveert je publiek om de volgende stap te zetten, of dat nu is om contact op te nemen, een product te kopen of zich aan