starstarstarstarstar 4,8/5 – 70 Google Reviews – Experts sinds 2009

Wat is branded content?

Making of movie video in big production studio and film crew team shooting or recording by professional digital camera and lighting set equipment.

Het is een tijdperk waar merken onze aandacht proberen te grijpen. Content is overal; het is zo alomtegenwoordig dat consumenten er bijna immuun voor zijn geworden. Commercials, prerolls, banners, sociale media-advertenties – dit zijn voorbeelden van content die mensen eerder vervelen dan verleiden. Met de komst van adblockers ontstaat er een uitdaging: hoe bereiken we consumenten?

Branded content kan de oplossing zijn. Het vereist een andere manier van denken, maar als het correct wordt toegepast, is het een effectieve manier om doelgroepen te bereiken. Het zou de norm kunnen worden in de toekomst.

Maar wat is Branded content?

Om de belangrijkste vraag van deze blog te beantwoorden, wat is branded content eigenlijk?

Branded content, of in het Nederlands ‘gesponsorde content’, is het creëren of sponsoren van content om een connectie te maken met je consumenten. In plaats van iets te promoten in andere content, zoals een banner op een website of een preroll voor een andere video, promoot je een merk of bedrijf door middel van zelfgemaakte content. De content is het belangrijkste en is vaak zijdelings gerelateerd aan het merk of de producten die verkocht moeten worden.

Branded content is een vorm van adverteren zonder te adverteren. De ervaring van de kijker is het belangrijkst. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze naar een advertentie kijken, maar naar iets wat ze graag willen zien. Het is niet nieuw; denk aan de Tour de France, bedacht om meer kranten te verkopen, of “dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door …” als een vorm van branded content.

Pijlers van branded content

Er zijn verschillende manieren om branded content te maken, maar er zijn enkele gemeenschappelijke elementen.

De content staat centraal, in tegenstelling tot traditionele vormen van adverteren waar de focus ligt op producten en conversie. Branded content wordt vaak op een verhalende manier gebracht, om emotie op te wekken in plaats van te overtuigen met feiten. Deze emoties worden vervolgens geassocieerd met je merk, waardoor je wordt onthouden en een band opbouwt met je klanten.

Branded content kan verschillende doelen hebben, zoals informeren, entertainen, of een statement maken. Waar bedrijven vroeger het maken van statements probeerden te vermijden, waarderen nieuwe generaties consumenten het juist als een bedrijf laat zien waar ze staan in een bepaalde discussie.

In plaats van producten staan de waarden van een merk centraal. Dit is een subtiel maar belangrijk verschil.

Branded content biedt toegevoegde waarde. Het is content die aansluit bij de interesses van mensen, waar ze iets aan hebben, of die ze leuk vinden en graag willen bekijken.

Het is belangrijk om authentiek en eerlijk te zijn. Blijf dicht bij jezelf.

Branded content video’s kunnen makkelijk worden verspreid, op je eigen website, maar ook op sociale media of het YouTube-kanaal van je bedrijf. Hierdoor kan een goede campagne ook gemakkelijk viraal gaan omdat mensen het willen delen.

Bij branded video’s is het de bedoeling om de Call To Action achterwege te laten. Hiermee benadruk je dat het ‘alleen maar om de sales gaat’. En dat is nou net wat je probeert te vermijden.

Voorbeelden van branded content

Enkele voorbeelden zijn de campagnes van Nike, Dove, Gamma, Coolblue, en LEGO. Nike’s “For once, don’t do it” campagne spreekt zich uit tegen racisme en voor de #blacklivesmatter beweging. Dove maakte een statement met hun “You Are More Beautiful Than You Think” campagne en later met hun “Courage is beautiful” campagne. Gamma maakt klusfilmpjes met uitleg en Coolblue maakt productvideo’s om producten te reviewen of uit te leggen. LEGO zette zichzelf opnieuw op de kaart met “Lego The Movie”, misschien wel één van de succesvolste voorbeelden van branded content.

Ben je geïnteresseerd om aan de slag te gaan met branded video content? Wij kunnen je helpen en brainstormen graag met je over wat er allemaal mogelijk is voor jou of je bedrijf. Neem contact op en we gaan zo snel mogelijk aan de slag!

De effectiviteit van Branded Content

Een essentieel aspect van branded content is dat het verder gaat dan alleen het promoten van producten of diensten. De focus ligt op het creëren van een ervaring die zowel emotioneel als cognitief verbindt met de doelgroep. Deze diepere connectie maakt de branded content effectiever in termen van betrokkenheid, herinnering en merkloyaliteit. Uit onderzoek blijkt dat consumenten een merk dat ze associëren met een verhaal of ervaring die ze waarderen, meer vertrouwen en loyaal blijven.

Waarom Branded Content?

Met de toenemende concurrentie in bijna elke sector, wordt het steeds moeilijker voor bedrijven om op te vallen. Bovendien is de aandachtsspanne van de gemiddelde consument drastisch afgenomen. In dit scenario biedt branded content een oplossing. Het combineert marketing met entertainment en biedt consumenten iets waardevols – informatie, amusement of een verhaal dat hen raakt. Deze waarde-uitwisseling versterkt de relatie tussen het merk en de consument, en draagt bij aan het creëren van een positief merkimago.

Branded Content en Sociale Media

Sociale media spelen een cruciale rol bij het verspreiden van branded content. Of het nu gaat om een blogpost, een video, een podcast of een infographic, het delen op sociale media kan de zichtbaarheid en het bereik van de content aanzienlijk vergroten. Bovendien kunnen sociale media bedrijven helpen om hun doelgroep te bereiken, feedback te krijgen en interactie te hebben met hun publiek. Het juiste gebruik van sociale media kan de impact van branded content enorm versterken.