Het belang van een productvideo

animatie laten maken - Phil en flo - binbin3

Productvideo’s zijn niet langer een leuke bijkomstigheid, maar eerder een cruciaal onderdeel van een succesvolle online verkoopstrategie. Maar waarom zijn productvideo’s eigenlijk zo effectief? Laten we dat eens samen ontdekken.

Productvideo’s: Een turbo voor je conversie

Als online verkoper weet je het als geen ander: verkeer naar je website leiden is één ding, van die bezoekers betalende klanten maken is iets heel anders. Hier komt het magische woord “conversie” in beeld. En wist je dat productvideo’s een krachtige tool zijn om je conversie een boost te geven?

Volgens recent onderzoek zegt 90% van de klanten dat een video hen helpt om een aankoopbeslissing te nemen. Bovendien is 64% van de klanten sneller geneigd om een product te kopen na het bekijken van een productvideo. En hier is nog een leuk feitje: 50% van de Generatie Z’ers en millennials kunnen gewoonweg niet zonder video.

Verbetert de klantervaring met productvideo’s

De klantervaring, of customer experience, is de interactie die je klant heeft met jouw bedrijf of merk. Het doel is om je klanten een positieve ervaring te bieden, zowel offline als online. Online betekent dit dat je het aankoopproces zo intuΓ―tief en soepel mogelijk wilt maken.

Uit onderzoek van Google blijkt dat 80% van de mensen een vorm van video bekijkt wanneer ze meer informatie over een product willen. Ook schakelen ze moeiteloos tussen Google, websites, YouTube en weer terug. Het aanbieden van relevante video’s op je eigen website of YouTube-kanaal kan het gebruikersgemak enorm vergroten.

Denk aan een klant die op zoek is naar een nieuwe wandelrugzak. Ze vinden enkele veelbelovende opties op je webshop en de volgende stap zou kunnen zijn het bekijken van video-reviews op YouTube. Door zelf die video’s aan te bieden, houd je de klant binnen jouw merkbeleving.

Productvideo’s verduidelijken hoe het werkt

Zelfs met de groei van online winkelen blijft de vraag hoe je het gebrek aan fysieke ervaring en menselijk contact kunt compenseren. Het antwoord? Productvideo’s. Ze kunnen laten zien hoe het product werkt, hoe het er in het echt uitziet en wat de belangrijkste functies zijn. Het is een feit dat wanneer iemand iets voordoet, we het over het algemeen veel beter begrijpen.

Emotie en ervaring

Laat me je terugbrengen naar het voorbeeld van de rugzak. Je kunt vertellen hoe het voelt om de rugzak te dragen tijdens een wandeling in de bergen, maar het wordt veel krachtiger wanneer je dit in beeld brengt. Combineer een goede boodschap met storytelling en de boodschap komt veel dieper en sneller binnen.

Productvideo’s als sociale bewijskracht

Een van de overtuigingsprincipes die psycholoog Robert B. Cialdini in zijn boek ‘Invloed’ beschrijft, is het principe van sociale bewijskracht. Mensen hebben meer vertrouwen in producten of diensten die worden aanbevolen door anderen, vooral door mensen die op hen lijken. Productvideo’s kunnen deze sociale bewijskracht effectief leveren.

SEO voordelen

Hoewel zoekmachines (nog) geen video’s kunnen bekijken, hebben productvideo’s toch een positieve invloed op je SEO. Een slimme combinatie van tekst en video kan je ranking aanzienlijk verbeteren. Het verhoogt de tijd die bezoekers op je website doorbrengen, verlaagt je bouncepercentage en kan je video’s mogelijk als ‘rich snippets’ in de zoekresultaten laten verschijnen.

Sociale media

Wanneer heb je voor het laatst een productomschrijving gedeeld? En wanneer een video? Juist. Video’s zijn gemaakt om te delen, vooral als ze leuk, grappig of interessant zijn. Ze kunnen een inkijkje geven achter de schermen van je bedrijf en zo de merkbeleving versterken.

De toekomst: Verkoopbare video

De nieuwste trend in productvideo’s is de verkoopbare video. Hierbij kun je direct vanuit de video doorklikken naar een webshop of productpagina. Dit wordt al gedaan op sociale platforms zoals Instagram, Facebook en Snapchat, maar bedrijven kunnen dit ook op hun eigen platformen toepassen.

Productvideo’s hebben tal van voordelen ten opzichte van tekst. Ben je klaar om te ontdekken hoe productvideo’s jou kunnen helpen? Neem contact met ons op of plan een sessie in. We kijken ernaar uit om met je te praten!

Foto van Geschreven door:</br> Peter de Graaf

Geschreven door:
Peter de Graaf

Creative Director (Co-founder)