Een animatie laten maken van A tot Z

creatieve-sessies-voor-animatie

Wat houdt het in om een volledige animatie te laten maken? In deze blog gaan we elke stap in het creatieve proces van animatieproductie behandelen. Hoewel deze stappen doorgaans de standaard zijn, kunnen ze variëren afhankelijk van jouw unieke behoeften en vereisten.

Elk creatief project begint met een idee of een doel. Daarna ga je op zoek naar een team dat je kan helpen dit idee te realiseren. Het creëren van een animatie vereist specifieke expertise, dus het is raadzaam om een betrouwbare partner te vinden die je creatieve visie kan ontwikkelen en uitvoeren. Samen met je specialist stel je technische parameters op om de doelen, het tijdsbestek en de kosten van het project duidelijk te maken. Zodra dit is afgerond, kan de creatieve invulling beginnen!

Creatieve brainstormsessie voor een animatie

In een creatieve brainstormsessie bespreek je je ideeën en wensen voor de animatie met alle betrokken partijen. Dit kan onder meer bestaan uit het delen van inspirerende voorbeelden, het overwegen van mogelijke voice-over artiesten, het bedenken van ideeën voor specifieke scènes en het vaststellen van belangrijke thema’s die je in het script terug wilt zien. Wanneer je samenwerkt met een professional, zullen zij de juiste vragen stellen om tot de kern van jouw animatie te komen.

Script & Storyboard voor een animatie

Met de verkregen input gaat een ervaren scriptschrijver aan de slag om jouw wensen om te zetten in een beknopt en boeiend verhaal. Tijdens het schrijven van een script wordt er al rekening gehouden met de beeldcomponent, want je verhaal wordt op twee manieren verteld: via beeld en via gesproken woord. Een goede samenhang tussen deze twee is essentieel. Daarom schrijft de scriptschrijver niet alleen het gesproken script, maar ook bondige beschrijvingen van wat er visueel gebeurt.

Afhankelijk van de complexiteit of omvang van het onderwerp kan het zelfs nodig zijn om een storyboard te maken. In een storyboard staan illustraties die aangeven wat er per scène te zien zal zijn. Dit helpt om een goed beeld te krijgen van de stijl van je animatie. Zodra de eerste versies van het script en eventuele storyboard klaar zijn, kun je feedback geven, wat leidt tot een definitief script.

De animator aan het werk

Met het definitieve script en storyboard gaat de animator aan de slag. Elke scène wordt afzonderlijk opgebouwd en vervolgens samengevoegd tot een vloeiende animatie met een duidelijke call-to-action. Zodra de conceptversie van de animatie klaar is, kun je feedback geven. Deze feedback wordt doorgegeven aan je contactpersoon, die ervoor zorgt dat alles correct en zo efficiënt mogelijk wordt verwerkt. Zodra dit naar tevredenheid is gedaan, wordt de animatie definitief gemaakt.

Succes behalen met animatie

Het effectief inzetten van een animatie vereist een solide contentstrategie, waarbij je je animaties en andere content gefaseerd deelt met je publiek. Je contactpersoon kan je hierin waarschijnlijk deskundig adviseren. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van je sociale mediakanalen, het ontwerpen van flyers met een QR-code, of het maken van een teaser-versie van je animatie. Met deze laatste optie kun je bijvoorbeeld effectief adverteren op platforms zoals LinkedIn en YouTube. Afhankelijk van jouw specifieke doelen vind je samen met de experts de juiste middelen om succes te behalen!

Dus, wat betekent het om een animatie van begin tot eind te laten maken? In feite wordt je volledig ontzorgd en hoef je alleen feedback te geven of goedkeuring te geven aan de ontwerpen en producten die ervaren specialisten je presenteren. Wil je meer weten over animatie? Verdiep je dan in 2D animatie en 3D animatie en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Picture of Geschreven door:</br> Suzan Abbas

Geschreven door:
Suzan Abbas

Account Director (Co-founder)