Wat is slimme video marketing?

Leestijd: 5 minuten.

Je merk, start-up of organisatie gooit halsoverkop video in de digitale marketingmix, maar zet je genoeg slimheid achter je videomarketingstrategie? Heb je überhaupt een strategie? Besteed je dezelfde tijd en aandacht aan video als aan uitzendingen? Er is veel discussie over het rendement van video en sociale media in het algemeen. In hoeverre verbetert het je verkoopcijfers? Het vooraf ontwikkelen van een videomarketingstrategie, intern of met een creatief bureau dat gespecialiseerd is in video, maakt een enorm verschil in hoe jouw video’s en bredere digitale campagnes presteren. Hier is een korte lijst van de 10 belangrijkste dingen om je op weg te helpen, samen met de slimme benaderingen voor elk.

Doelen en verwachtingen

Dit is waar het allemaal begint. Wat verwacht je van de video’s? Probeer je ergens bekendheid en interesse in op te wekken? Als je in de maandagochtendvergadering zit en je videogebruik verdedigt, wat zeg je dan dat je video opgeleverd heeft? Heeft het geholpen om meer producten te verkopen? Vaak is dit het uiteindelijke doel van de meeste marketingcampagnes. Weet dat videoviews niet altijd te vertalen zijn naar een hogere omzet. Vaak heeft dit meer tijd en contactmomenten nodig. Stem je verwachtingen dus ook af op de andere aspecten van je marketingplan.

Oproep Tot actie

Wat wil je dat mensen doen nadat ze je video hebben bekeken? Tenzij je bewust kiest voor branded content, wil je eigenlijk altijd een duidelijke call to action hebben in je video’s. Hier roep je de kijker op om een actie uit te voeren. Bijvoorbeeld een product te reserveren, kopen of een website te bezoeken.

Integratie met de bredere campagne

Hoe worden jouw video’s geïntegreerd in jouw bredere campagnestrategie? Stel de buyers journey centraal in je strategie. Welke marketing video’s zet je in welke fase in? En welke andere offline en online tools gebruik je om klanten te genereren in de verschillende fases? Zorg ervoor dat de verschillende tools zoals video’s en posters op elkaar afgestemd zijn. Wanneer je dit goed afstemt in je plan, dan versterken de verschillende marketing tools elkaar. Een video om naamsbekendheid op bouwen zet je in een heel andere fase van je buyers journey in dan een video die hard aanzet tot het aankopen van een product of dienst. Slim: Integreer je videomarketing, hoe prominent ze ook is, als onderdeel in je overkoepelende marketing plan.

Creatief

In alle gevallen, wees je zelf en authentiek. De hoeveelheid (video)content die mensen aangeboden krijgen is enorm. Wil jij dat de kijker jouw verhaal onthoudt? Doe het dan anders. Hoe? Vaak is het beste uitgangspunt om authentiek te zijn en een paar sterke en unieke aspecten van je bedrijf, product of dienst te belichten. Giet dit in een creatief format en je hebt de formule voor succes. Als het gaat om creativiteit, werk dan van buiten naar binnen. Dat betekent eerst met een groepje vrij brainstormen en kernwoorden en ideeën verzamelen. Vervolgens bedenk je samen een ruw concept. Onzeker over je eigen creatieve vermogen? Specialistische bureaus zoals bijvoorbeeld Phil en Flo helpen je om wensen te vertalen in een creatief en uniek concept.

Creatieve video content

Productie

Dit onderdeel hangt voor 100% af van wat uw creatieve concept vraagt. Vaak is het slim om een specialist in te schakelen. Wil je alleen de productie zelf uitbesteden, ga dan op zoek naar een video marketing bedrijf. Wil je ook dat er meegedacht wordt over de inzet van de film(s) en bijpassende versterkende producten zoals posters en campagnes? Ga dan voor een vormgevingsbureau. Het kan natuurlijk ook zijn dat je budget klein is, vaak kan je zelf ook veel online leren en toepassen. Dit vraagt wel veel tijd. Onthoud dat goedkoop vaak duurkoop is. Een slechte video en campagne kan niet alleen geen extra klanten opleveren, maar ook schade toebrengen aan de reputatie van je bedrijf.

Distributie

De inzet van je filmproducten is minstens zo belangrijk als het product zelf. Vaak kan een specialist je adviseren hoe jij je doelgroep het beste bereikt. Als je een plan hebt voor het schieten van een video en een bijpassend concept, dan is het noodzakelijk daar direct een distributieplan bij te bedenken. Zowel de productie zelf als de inzet van je video moet naadloos aansluiten op je doelgroep. Op welke sociale platformen is je doelgroep aanwezig? En op welke momenten? De antwoorden op dit soort vragen geven je de nodige inzichten om je distributieplan vorm te geven.

Social media-ondersteuning

Zijn je social media al geoptimaliseerd voor video? Zorg ervoor dat je kanalen goed ingevuld zijn met een beschrijving, link, hoge kwaliteit foto’s en video’s, zodat kijkers van je marketing video’s ook buiten de video om de juiste indruk krijgen. Weet je al hoe je om gaat met opmerkingen en reacties op je video? Wie in je team draagt hier de verantwoordelijkheid voor? Bereid je socials voor op je campagne!

Pr-ondersteuning

Naast het schrijven van verschillende soorten blogs die elk gericht zijn op marktniches, kan je ook denken aan online kranten en magazines om je video in te publiceren. Wil je gebruik maken van gratis publicaties in vakbladen, dan is het goed om in een vroeg stadium te netwerken.

Merkidentificatie of herroeping

Welk percentage mensen herinnert zich na het bekijken van de video waar de video over ging, en vooral van wie deze video afkomstig is. Door goed gebruik te maken van je huisstijl kleuren en lettertype in je video, voeg je subtiele branding toe welke je merkbekendheid kan vergroten.

Analytics, realtime-feedback en aanpassingen

Hoe ga je het succes van je video(‘s) en campagne meten? Stel voor jezelf doelstellingen en verzin manieren om je succes te meten. Bijvoorbeeld door nieuwe klanten te vragen hoe ze in aanraking zijn gekomen met jouw merk, product of dienst. Pas op basis van deze informatie je campagne aan waar nodig. Gestructureerd informatie vergaren en analyseren is van belang om doelkrachtig keuzes te kunnen maken over de inzet van video in je marketing mix.

data gestuurde marketing

Meer leren over videomarketing?

Neem contact met ons op en we denk graag met je mee over de inzet van video marketing voor jouw bedrijf, dienst of product! Of lees in dit artikel meer over de inzet van videomarketing.