starstarstarstarstar 4,8/5 – 70 Google Reviews – Experts sinds 2009

Videomarketing, hoe zet je het in?

Video content als onderdeel van een marketing strategie? Niets nieuws onder de zon. Wat wel nieuw is, is de centrale plek die video inneemt binnen de marketing aanpak van veel bedrijven.

Dit komt onder andere door de opkomst van allerlei tools waarmee het voor iedereen makkelijk is om video’s te bewerken, betere camera’s en door de constante evolutie van social media. Naast de groei van video only platforms, maken andere bedrijven zoals Facebook en Instagram ook langzaam de transitie naar een video first aanpak.

Laten we eerst eens kijken naar de cijfers.

Content in de vorm van video wordt meer dan 10 x zoveel gedeeld als tekst en afbeeldingen. E-mails met ‘video’ in de subject line van worden 19% meer geopend. De gemiddelde persoon kijkt ongeveer 16 uur video per week en 90% van de mensen zoekt naar video content voordat ze over gaan tot een aankoop.

Daarnaast geeft een steeds groter gedeelte van de mensen ook aan dat video content de voorkeur heeft boven geschreven teksten en afbeeldingen. En in vergelijking met een geschreven tekst blijft informatie ook veel beter hangen. Meer dan 95% van een video wordt onthouden, terwijl mensen bij een geschreven tekst gemiddeld maar 10% van de essentie van een tekst kunnen reproduceren.

Als klap op de vuurpijl: Meer dan 82% van alle online traffic wereldwijd wordt veroorzaakt door het bekijken van video.

Maar videomarketing kan uitdagend zijn om ermee te beginnen. Want ook al leven we in een tijd waarin iedereen de beschikking heeft over een smartphone met goede camera en moderne productiemogelijkheden, dat betekent nog niet dat het eenvoudig is om goede video’s te maken.

Hoe je het wel aanpakt? In dit artikel leggen we de basics uit.

Beginnen met videomarketing

Het belangrijkste is goede video content. Alleen voordat je dit kunt maken is wat voorwerk nodig. Zoals bij elke vorm van marketing is een goed plan het halve werk. Ook is een video maken natuurlijk niet een doel op zich maar in de meeste gevallen onderdeel van een grotere bedrijfsstrategie.

Bepaal je doelen voor videomarketing

Laten we beginnen met het bepalen van de doelen. Het begint heel simpel met de vraag. Wat wil je bereiken?

Je bedrijf promoten? Een nieuwe app lanceren? Awareness rond een thema of merk creëren? Omzet groei? De conversie op de website omhoog? Meer mensen een formulier laten invullen? Allemaal valide doelen en allemaal prima als vertrekpunt van een video campagne. Doelen kunnen je makkelijk bepalen aan de hand van de buyers journey.

De buyers journey?

Dit zijn alle stappen die iemand doorloopt voordat die een klant doorloopt voordat hij of zij overgaat tot een aankoop.

De eerste fase is awareness. Iemand heeft een probleem. Probleem is een brede term, maar een probleem kan zijn dat iemand nieuwe hardloopschoenen nodig heeft. Of bekeken vanuit een b2b perspectief: iemand zoekt een video productiebedrijf.

Vervolgens is de kans groot dat diegene online op zoek gaat naar (video) content over verschillende soorten schoenen en wat de beste schoenen zijn om op te hardlopen.

De volgende fase is de consideration fase. In deze fase is de consument al wat verder met het probleem en begint zich meer te verdiepen. Hier worden bijvoorbeeld product reviews en testimonials bekeken.

Daarna komt de decision fase, waarin iemand klaar is om een aankoop te doen. In deze fase is hele specialistische video content nodig om iemand over te halen om voor jouw product te kiezen.

Ken je doelgroep

Dan komt stap twee. Weten wie je doelgroep is.

Zorgen dat de juiste mensen je content gaan bekijken is de sleutel tot succes van alle marketing campagnes. Breng de doelgroep in kaart en zorg dat je weet welke kanalen je het best kunt inzetten om ze te bereiken.

Wat ga je vertellen

Kies een boodschap die optimaal aansluit bij de doelen én tegelijkertijd de doelgroep aanspreekt.

Welke soort video content past hier het best bij?

Nu de belangrijkste elementen van het plan in kaart hebt gebracht kun je gaan kijken met wat voor soort content je doelen het beste kunt bereiken.

Er zijn meerdere soorten video content waarmee je iets kunt gaan doen. Allemaal hebben ze een eigen toepassing en komen ze het best tot hun recht op verschillende kanalen. Er kan natuurlijk enige overlap in zitten en je kunt ook meerdere vormen op verschillende momenten inzetten.

• Branding.
• Explanimations.
• Educatieve video of interactieve schooltours.
• Employer branding.
• Branded content.
• Virtual reality.
• 360 graden video.
• Virtuele tours.
• Vlogs
• Product demo’s.
• Testimonials.
• Storytelling.
• Animaties.

Maken van video content

Dan komt het leukste (vinden wij). Het maken van de content. Dit kun je prima zelf doen, maar ook uitbesteden aan experts.

En dan?

Na het maken stopt het niet. De video moet ook nog gepubliceerd worden, je doelgroep moet weten dat de video bestaat, je content moet gevonden kunnen worden en om het succes te bepalen wil je ook weten wat er goed ging of juist niet.

Video publiceren

Een handig hulpmiddel bij het publiceren van video content is een social media of content kalender. Hier op kun je inplannen wanneer en waar je welke video publiceert. Houd hier per video ook de doelen in de gaten en waar alle video’s gepubliceerd moeten worden.

Promotie en SEO

Twee onderdelen om niet te vergeten: Promotie en SEO. Net als bij andere vormen van content.

SEO bij video?

Denk dan aan slim gekozen titels en goed geschreven descriptions. Dit is ook bij video content belangrijk. Google beslist op basis hiervan of je video wel of niet terechtkomt in de zoekresultaten voor bepaalde keywords. Daarnaast helpt de juiste bestandsnaam en ondertiteling Google de film beter begrijpen. Zo help je zoekers makkelijker jouw video te vinden.

Promotie van de video content

Om de kansen op succes te maximaliseren is het zinvol om zowel organische als betaald verkeer in te zetten.

Succes meten van de video

Als je video viral gaat is het natuurlijk duidelijk dat de video een succes is. Maar als desondanks de sales uitblijven en dat was wel de bedoeling, dan niet. Ook kan het zo zijn dat video’s slecht bekeken worden maar de campagne als geheel succesvol was. KPI’s helpen hierbij. Belangrijke KPI’s zijn bijvoorbeeld:

• Weergaven.
• Weergavepercentage.
• Kliks.
• Websitebezoeken.
• CTR.

De KPI’s formuleer je aan de hand van de doelen. Die verschillen per video, maar hebben ook te maken de bredere marketing doelen waarvan de video content onderdeel is. Ook heb je per fase in de buyers journey te maken met een ander soort KPI. Het succes van video’s voor in de awareness fase meet je anders dan wanneer het gaat om video’s voor conversie.

Belangrijk hierbij: Houd het realistisch.

Meer weten over video marketing?

We hopen je hiermee op weg te hebben geholpen met videomarketing. Benieuwd naar hoe wij het aanpakken? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Check ook voorbeelden van werk waar we trots op zijn.

https://explain.ninja/blog/20-video-marketing-statistics-2020/ https://thriveagency.com/news/video-marketing-statistics-you-should-know-in-2021/ https://www.wordstream.com/blog/ws/2017/03/08/video-marketing-statistics https://www.wyzowl.com/sales-video-statistics/ https://www.vyond.com/resources/100-video-training-and-video-marketing-statistics/ https://www.omnicoreagency.com/video-marketing-statistics/

team van branding
Jennifer van branding bureau - Phil en Flo